Johtaminen

Toimitusjohtaja Emmi, 37, palasi töihin 24 tuntia synnytyksen jälkeen – yksi oivallus uralla johti menestykseen: ”Minulla on ollut pokkaa”

Toimitusjohtaja Emmi, 37, palasi töihin 24 tuntia synnytyksen jälkeen – yksi oivallus uralla johti menestykseen: ”Minulla on ollut pokkaa”
Toimitusjohtaja Emmi Lehtomaa pitää rohkeutta kokeilla, mennä ja tehdä tärkeimpänä asiana johtajuudessa ja yrittäjyydessä. Johtajana hän on opetellut myös sietämään keskeneräisyyttä. Kuva: Satu Mali

 Vuoden nuoreksi yrittäjäksi valittu Emmi Lehtomaa luotsaa somevaikuttajien managerointia tekevää yritystä. Uran käänteentekevin hetki oli palkkatyöstä irtisanoutuminen. Johtajana hän on oppinut sietämään keskeneräisyyttä. Entä mikä oivallus on siivittänyt Lehtomaata menestykseen?

Emmi Lehtomaa, 37, on kahden lapsen äiti, menestynyt somemanageri ja Fament-yrityksensä toimitusjohtaja. Hän sai kuopuksensa viime joulukuussa.

”Pidin 24 tuntia vapaata synnytyksen jälkeen, ja sitten palasin töihin. Hoidin synnäriltä yhtä TV-projektia, koska minulla oli tylsää vauvan nukkuessa isänsä kanssa”, Lehtomaa kertoo.

Synnytyksen jälkeen hän lomaili kolme viikkoa, kunnes palasi täysipäiväisesti töihin. Vauva-arjen ja työn yhdistäminen onnistuu tiimin tuen ja vauvan leppoisuuden ansiosta.

”Vauva on täydellinen yrittäjän vauva. Hän nukkuu ja syö hyvin ja on perustyytyväinen.”

Vauva kulkee mukana toimistolla ja tapaamisissa ja tarpeen mukaan niin tiimi kuin asiakkaat auttavat lisäkäsinä ja -syleinä. Ei Lehtomaa sitä kiellä, etteikö pieni vauva ja vaativa työ olisi kuormittavaa.

”Minun on pidettävä tarkkaan huolta omasta jaksamisesta ja nukkumisesta. Mutta toisen lapsen kanssa asioita osaa jo onneksi suhteuttaa eri tavalla: vauvavuosi on lyhyt aika elämästä”, Lehtomaa tuumaa.

Kaikki lähti pitkään odotetusta bisnesideasta

Viisi vuotta sitten perustettu managerointitoimisto Fament on niin kovassa kasvussa, että Lehtomaalla ei olisi ollut mahdollista pitää tässä kohtaa vanhempainvapaata. 

Mutta se ei yrittäjää haittaa. Tästä hän on haaveillut – perheestä ja omasta yrityksestä – kauan. Lehtomaan uran käänteentekevin hetki oli, kun hän irtisanoutui palkkatyöstään. Hän oli aina tiennyt, ettei ole parhaimmillaan palkollisena, ja halunnut kehittää jotain omaa.

”Odotin vain, että keksin bisnesidean, mistä voisi tulla kunnon liiketoimintaa.”

Idea syntyi työmatkalla Kööpenhaminassa, missä vaikuttajamarkkinointi oli Suomea edellä. Siellä tunnetuilla vaikuttajilla oli jo omat managerit, ja Lehtomaa päätti tehdä saman kotimaassa. Verkostoja oli jo valmiiksi, koska Lehtomaa oli työskennellyt alalla.

Tänä päivänä Fament on iso osa Lehtomaan identiteettiä – intohimo, ei vain työpaikka. Sen parissa hän on päässyt toteuttamaan itseään ja vahvuuksiaan. Hänelle on todella tärkeää, että ideasta on kasvanut yritys, joka työllistää myös muita ihmisiä.

”Tavoitteeni on, että tiimini olisi niin kuumaa kamaa rekrytointimarkkinoilla, että kaikki haluaisivat palkata heidät – mutta he eivät haluaisi lähteä, koska viihtyvät niin hyvin.”

Emmi Lehtomaa: ”Kun voin johtajana itse hyvin, voin jakaa sitä muillekin”

Yrittäjyyden kovimmat haasteet liittyvät ihmisten rekrytointiin ja johtamiseen. Fament on kasvanut nopeasti, ja siksi lisäkäsiä on tarvittu ripeästi. Lehtomaa ei kuitenkaan ole tiennyt, miten organisaatiota ja toimivaa tiimiä rakennetaan, tai millaisia osaajia hän tarvitsee mihinkin positioon.

Johtaminen on ollut Lehtomaalle matka omaan itseen. Hänen on pitänyt opetella sietämään keskeneräisyyttä itsessään.

”Esihenkilötyössä ei tule koskaan valmiiksi, vaan aina tulee uusia tilanteita, joita täytyy osata ratkoa. Oppiminen tapahtuu tehdessä ja väistämättä tulee myös virheitä”, Lehtomaa kuvailee.

Hän kokeekin kasvaneensa paljon viimeisen parin vuoden aikana: Lehtomaa on hionut yrityksen peruspilarit ja prosessit kuntoon sekä oppinut ymmärtämään, millaiset ihmiset viihtyvät Famentilla ja millaista osaamista yritys tarvitsee.

Emmi Lehtomaa haluaa johtaa esimerkillään. "Näytän, missä minä olen mokannut, ja siten sallin sen heillekin", hän tiivistää.

Yrityksessä on tällä hetkellä kolme työntekijää. Lehtomaa on tajunnut, että hänen on löydettävä itseään osaavampia ihmisiä ympärilleni – ihmisiä, joilla on erilaiset vahvuudet kuin hänellä. Tällöin tiimillä on parhaat mahdollisuudet onnistua.

”Minun tehtäväni on sitten huolehtia heistä ja heidän hyvinvoinnistaan.”

Ja ei unohdeta myöskään johtajan hyvinvointia, Lehtomaa muistuttaa.

”Omaan hyvinvointiini satsaaminen vaikuttaa älyttömästi siihen, miten hyvin suoriudun vaativasta työstä ja johtajuudesta. Kun voin johtajana itse hyvin ja olen energinen, voin jakaa sitä muillekin”, hän tiivistää.

Johtamisessa tärkeintä on puhuminen ja palautteen pyytäminen

Johtajana Emmi Lehtomaa näkee tärkeimmäksi tehtäväkseen mahdollistaa tiimille tila ja ilmapiiri, jossa voi turvallisesti ottaa vastuuta ja vapaasti testata omia rajojaan.

”Ihmiset määrittelevät yrityksen menestymisen”, hän sanoo.

Suurin oivallus johtajana Lehtomaalla on se, että kuten missä tahansa ihmissuhteessa, tässäkin puhumisella on todella iso merkitys.

”Saamani palaute on vaikuttanut eniten omaan oppimiseen ja kehittymiseeni johtajana.”

Lehtomaalle on tärkeää aktiivisesti kysyä, kuunnella ja arvostaa työntekijöiltä saamaansa palautetta. Hän haluaa luoda kulttuuriin, jossa työntekijät uskaltavat sanoa mietteensä ääneen eikä heidän tarvitse esittää olevansa valmiita.

Resepti siihen on esimerkillä johtaminen.

”Näytän, missä minä olen mokannut, ja siten sallin sen heillekin.”

Menestys on lähtenyt rohkeudesta tehdä ja kokeilla

Lehtomaa on omien sanojensa mukaan vasta alussa yrityksensä kanssa. Silti hän uskoo, että Famentin kasvu ja tähänastinen menestys johtuvat siitä, että hänellä on ollut rohkeutta tehdä ja kokeilla asioita, joissa ei ole ollut valmis tai osannut niitä entuudestaan.

”Minulla on ollut pokkaa olla välittämättä siitä, jos joku juttu epäonnistuu. Ei se haittaa. Siitä saa hyvät opit ja ensi kerralla homma hoituu paremmin”, Lehtomaa toteaa.

Mistä tällainen pokka kumpuaa?

”Oma visioni ja tavoitteeni ovat kirkkaita ja motivoivia, ja menen niitä kohti aidolla intohimolla. Tavoitteiden saavuttaminen on minulle tärkeämpää kuin se, että kaikki välttämättä pitäisivät minusta tai olisivat kanssani samaa mieltä.”

Lehtomaa suositteleekin epävarmuuden hetkinä miettimään, johtuuko tunne siitä, ettei ole vielä valmis tekemään jotain tai tarvitsee lisää oppia tai apua – vai jännittääkö, koska asia on itselle niin tärkeä? Hänen kokemuksensa mukaan kyse on useimmiten jälkimmäisestä.

"Minua on auttanut asiakkaani Sointu Borgin lanseeraama ajatus, että sinne vaan saatana."

”Harvemmin mitään pahaa tapahtuu, vaikka mokaisikin”

Emmi Lehtomaa ei voi työssään välttyä epävarmuudelta ja epämukavuusalueelle astumiselta. Onhan hän ensimmäisiä kertoja isoissa pöydissä neuvottelemassa asiakkaidensa valtavia diilejä, kuten televisio-ohjelmia, kirjoja, podcasteja ja markkinointikampanjoita.

”Moni asia on vain rohkeudesta kiinni. Kun laitan itseni alttiiksi tilanteille, joissa en ole aiemmin ollut, jännitys on jollain tapaa myös koukuttavaa”, Lehtomaa kuvailee.

Ja jälkikäteen voi huomata, että selvisi tilanteesta ja se meni hyvin – tai vaikka ei olisi mennyt, ainakin siitä voi oppia sekä saa kokemusta ja itsevarmuutta.

Jännitystä ja pelkoa ei voi saada pois, mutta Lehtomaa menee ja tekee siitä huolimatta, että pelottaa. Hän toivoo, että sama asenne välittyy myös hänen johtamisestaan.

”Harvemmin mitään pahaa tapahtuu, vaikka mokaisikin. En ole kirurgi, kukaan ei kuole.”

Lue myös:

Katri Viippolasta tuli johtaja kovalla työllä ja rohkeudella – teki urallaan täyskäännöksen: ”Kun mahdollisuus tulee, kannattaa sanoa kyllä”

Timo Ritakallio koki uransa vaikeimman hetken heti sen alkumetreillä – kertoo nyt, mitkä ovat johtajan kolme tärkeintä tehtävää

Elina Koskela ei uskonut olevansa toimitusjohtajatyyppiä – johtaa nyt yli 100 henkilöä työllistävää yhtiötä: ”Johtajuus ei saa perustua haluun käyttää valtaa”

Laura Friman liikuttui kyyneliin – tiukka kuittaus hehkutetusta johtamistyylistä: ”Haluan kulmahuoneet täyteen hissukoita”



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Duunitori suosittelee

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 2.5.
Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 8.5.
Tiimipäällikkö, ratatiimit

Tiimipäällikkö, ratatiimit

Helsinki – Julkaistu 16.5.
Tuotannon asiantuntija

Tuotannon asiantuntija

Raasepori – Julkaistu 14.5.
Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Espoo – Julkaistu 13.5.
Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Helsinki ja 7 muuta – Julkaistu 2.5.
Projekti-insinööri

Projekti-insinööri

Raahe – Julkaistu 16.5.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.