Muutosneuvottelun aikana tai sen päätteeksi työnantaja saattaa tarjota työntekijälle ero- tai irtisanomispakettia. Lue, mikä on irtisanomispaketti ja mikä eropaketti, ja mitä niitä punnitessa kannattaa ottaa huomioon.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 9.11.2021. Juttua on päivitetty 24.6.2025.
Muutosneuvottelut ja irtisanomiset ovat tulleet yhä useammalle suomalaiselle työntekijälle tutuiksi.
Monelle ei ole tarjolla mitään erityistä lisää irtisanomista pehmentämään, mutta toisinaan työnantaja saattaa tarjota joko irtisanomispakettia tai vapaaehtoista eropakettia työntekijän lähtöä helpottamaan tai nopeuttamaan.
Työnantaja saattaa muutosneuvotteluiden aikana ensin kartoittaa vapaaehtoisia lähtijöitä tarjoamalla eropaketteja, jolloin voi jäädä vähemmän painetta irtisanoa työntekijöitä tuotannollis-taloudellisilla perusteilla. Paketteja saatetaan myös tarjota tukipaketiksi muutosneuvottelujen jälkeen jo irtisanomisen kohteeksi valikoituneille.
Joskus tällaista sopimusta tarjotaan myös yksittäiselle työntekijälle, jonka työsuhde halutaan syystä tai toisesta päättää. Vapaaehtoisten eropakettien avulla työnantaja välttyy näennäisesti irtisanomisilta ja mahdolliselta kielteiseltä julkisuudelta.
Lue lisää työntekijän oikeuksista Työsuhdeoppaasta »
Ero- ja irtisanomispaketeilla on eroa
Tarjotut vapaaehtoiset eropaketit vaihtelevat suuresti ja parhaimmillaan ne saattavat sisältää vuoden, jopa puolentoista vuoden palkkaa vastaavan ”erorahan”. Irtisanomispaketit puolestaan ovat tasoltaan vaatimattomampia, tavallisesti 3–10 kuukauden palkkaa vastaava korvaus, toisinaan vähemmänkin.
Eropaketin hyväksyessään työntekijä irtisanoo itsensä työnantajan tarjoamaa rahaa ja muita etuja, esimerkiksi koulutusta tai uudelleensijoituspalvelua, vastaan. Samalla hän saattaa kuitenkin menettää joitain irtisanotuille kuuluvia, lakiin perustuvia etuuksia.
Paketit ja sopimukset voivat olla keskenään hyvin erilaisia, sillä niiden tekemistä ei määrätä lailla. Siksi onkin mahdotonta linjata varmasti, millaisia vaikutuksia paketin hyväksymisellä tai hylkäämisellä on. Paketin vastaanottamista kannattaakin pohtia monelta kantilta ja pyytää apua esimerkiksi liiton lakiosastolta.
Irtisanomispaketin tai eropaketin vastaanottamista harkitessa olennaista on työntekijän oma tilanne: millaisiksi hän kokee uudelleentyöllistymismahdollisuutensa ja toisaalta haaveensa: mahdollistaisiko paketti esimerkiksi paluun koulunpenkille, yrittäjäksi ryhtymisen tai eläkkeelle siirtymisen?
Irtisanomispaketti pehmentää potkuja
Työnantaja voi tarjota myös irtisanottaville irtisanomis- ja tukipakettia. Se sisältää nimensä mukaisesti irtisanomisen, mutta potkuja pehmennetään normaalia irtisanomisajan palkkaa suuremmalla korvauksella.
Lisäkorvausten ehtona on usein se, että henkilö ei riitauta irtisanomista tai muutenkaan vaikeuta irtisanomisprosessia.
Mikäli työsuhde on kestänyt vähintään 12 vuotta, ei juuri puolen vuoden palkkaa pienempää summaa kannata ottaa vastaan, ellei se tule irtisanomisajan palkan lisäksi. Jo työsopimuslakikin takaa pitkään työskennelleille kuuden kuukauden irtisanomisajan, jolta työnantaja maksaa palkan.
Vaikutuksia työttömyysturvaan
Kun työsuhteen päättämissopimukseen sisältyy rahaa tai muuta taloudellista etuutta, se vaikuttaa työttömyysturvaan eri tavoin.
Jos rahallisen korvauksen saaminen edellyttää, että työntekijä sanoutuu itse irti, antaa työvoimaviranomainen siitä pääsääntöisesti 30 tai 45 päivän mittaisen karenssin, jolta ei voi saada työttömyyspäivärahaa.
Tällainen korvaus myös jaksotetaan, eli katsotaan, kuinka pitkän ajan palkkaa se vastaa. Silloin se voi siirtää työttömyyspäivärahaoikeuden alkamista useilla kuukausilla.
Myös työnantajan yksipuolisesti antama irtisanomispaketti jaksotetaan, mutta karenssia ei yleensä määrätä, koska henkilö on muutosneuvotteluiden päätteeksi irtisanottu.
Varo yllättäviä seurauksia
Pakettien hyväksymisellä voi olla muitakin yllättäviä seurauksia lisäeläkkeeseen, verotukseen tai henkilön muuhun taloudelliseen tilanteeseen.
Esimerkiksi eropaketti, jonka vastineeksi henkilö itse irtisanoutuu, saattaa mitätöidä asuntolainaa varten otetun lainaturvavakuutuksen. Näin siksi, että vakuutuksen ehtona usein on se, että työntekijä on jäänyt työttömäksi ilman omaa syytään eli joutunut irtisanotuksi työnantajan vähentäessä väkeä tuotannollisista tai taloudellisista syistä.
Voi olla järkevää olla yhteydessä ammattiliittosi lakineuvontaan ennen kuin allekirjoitat sopimusta.
Työnantajan painostuksesta ei pidä tehdä hätäistä päätöstä, vaan päätöstä varten on saatava riittävästi harkinta-aikaa ja kaikki paketin kannalta olennainen tieto, jotta vaihtoehtoja voi rauhassa punnita ja selvittää asiaa yhdessä eläkeyhtiön, työvoimatoimiston, verottajan ja pankin kanssa.
Muista kirjata sopimukseen kaikki tärkeät saatavat
Tyypillisimpiä sovittavia asioita ovat sopimuksen osapuolet, työsuhteen päättymispäivä, työntekovelvoite, saako irtisanomisajalla mennä töihin muualle sekä vuosilomiin ja rahaan liittyvät yksityiskohdat.
Erorahan lisäksi sopimukseen pitää kirjata kaikki muutkin saatavat tarkasti eriteltyinä summineen ja maksupäivineen, muuten ne menettää. Sopimuksessa kannattaa eritellä tarkasti, mitä lopputili sisältää ja koska erät maksetaan.
Tavallisimpia saatavia ovat erorahan lisäksi irtisanomisajan palkka, ylityökorvaukset, saldotuntien korvaukset, kustannusten korvaukset kuten matkalaskut, erilaiset bonukset ja tulospalkkiot, provisiot ja optiot, lomakorvaukset ja lomarahat.
Näin irtisanominen ja irtisanomis- ja eropaketit eroavat toisistaan:
Irtisanominen tuotannollisista tai taloudellisista syistä
- Irtisanomisaika riippuu työsuhteen kestosta, työsopimuslain mukaan 2 vk–6 kk. Työehto- tai työsopimuksessa on voitu sopia pidemmästä irtisanomisajasta.
- Normaali irtisanomisajan palkka.
- Työvelvoite riippuu työnantajasta; työ voi loppua heti tai vasta irtisanomisajan päättyessä.
- Eläkettä kertyy koko irtisanomisajalta.
- Lomaa kertyy työsuhteen loppuun asti. Ansaittu loma korvataan rahana tai vapaana.
- Oikeus lakisääteiseen muutosturvaan (työllistymissuunnitelma, korotettu päiväraha).
- Irtisanomisajan jälkeen 5 työpäivän omavastuuaika, jonka jälkeen voi saada työttömyyspäivärahaa.
Irtisanomispaketti
Työnantaja irtisanoo työntekijän tuotannollisista tai taloudellisista syistä. Muutosneuvottelujen aikana sovittu irtisanomispaketti tai tukipaketti ei yleensä heikennä työntekijälle lain mukaan kuuluvia etuuksia.
- Irtisanomisaika: 2 vk–6 kk. Voidaan sopia myös lyhyemmästä irtisanomisajasta, jonka vastineeksi henkilö saa joidenkin kuukausien palkkaa vastaavan korvauksen.
- Rahakorvauksen ja lomakorvauksen jaksotus siirtää työttömyyspäivärahan maksua. Jaksotus: rahasumma jaetaan työsuhteesta saadulla päiväpalkalla, ja työttömyyskorvaus siirtyy yhtä monta päivää kuin jakolaskun tulos on. Sen jälkeen on 7 päivän omavastuuaika, jolta työttömyyskorvausta ei makseta.
- Karenssia ei yleensä määrätä.
- Työvelvoite, eläke, vuosiloma, muutosturva ja karenssi kuten edellisessä kohdassa.
Vapaaehtoinen eropaketti
- Työntekijä irtisanoutuu itse tai sopii erosta yhdessä työnantajan kanssa. Työnantaja maksaa kertakorvauksen lähtijälle.
- Eropaketti sisältää yleensä joidenkin kuukausien palkan. Lisäksi työnantaja saattaa maksaa muita etuja kuten lisäeläkkeen, koulutusta ja/tai uudelleensijoituspalvelun lähtijälle.
- Kaikki taloudelliset etuudet ovat veronalaista tuloa.
- Jos korvaus vastaa yli vuoden palkkaa, kannattaa hakea verottajalta päätös tulontasauksesta. Usealle vuodelle jaksotettuna se vähentää muuten kovaa verotusta.
- Rahakorvaus jaksotetaan, mikä viivästyttää työttömyyspäivärahan maksua (vrt. irtisanomispaketti).
- Itse irtisanoutuva saa työvoimatoimistolta 30–45 päivän karenssin, jolloin työttömyyspäivärahaa ei makseta.
- Vuosilomien pitämisestä ja vuosilomakorvausten maksusta sovitaan erikseen.
- Työnantaja edellyttää yleensä sopimuksen salassapitoa.
Artikkelin pohjana on käytetty Ympäristöasiantuntijoiden liiton jäsenlehdessä 4/2014 ja Duunitorilla 5.11.2014 julkaisua artikkelia. Muut lähteet: Suomen ekonomit ja Akavan erityisalat.
Lue myös:
Inka sai kahdet potkut peräkkäin – kertoo nyt, miltä irtisanominen tuntuu
Kannattaako vakituisesta työstä irtisanoutua? Kysy itseltäsi nämä kysymykset
Peruspäiväraha, ansiosidonnainen vai työmarkkinatuki? Lue, miten työttömän etuudet toimivat
