Työyhteisötaidot

Nämä ihmiset myrkyttävät työyhteisön: ”Reagoivat kritiikkiin raivoisasti” – tunnistatko pimeän kolminaisuuden?

Nämä ihmiset myrkyttävät työyhteisön: ”Reagoivat kritiikkiin raivoisasti” – tunnistatko pimeän kolminaisuuden?
Pimeä kolminaisuus eli narsistit, psykopaatit ja macchiavellistit voivat tuhota työyhteisön. He haluavat manipuloida muita ja pyrkivät usein valta-asemiin. Kuva: Unsplash

Narsistit, psykopaatit ja macchiavellistit saattavat tuhota kokonaisen työyhteisön. He ajavat vain omaa etuaan, toimivat häikäilemättömästi, eivätkä tunne empatiaa. Lue, mikä on pimeä kolminaisuus – ja miten tunnistat nämä ihmistyypit.

Oletko joskus miettinyt, miksi työkaveri tuntuu myrkyttävän koko ilmapiirin töissä olemuksellaan ja kommenteillaan, ja ajattelevan puhtaasti vain itseään ja omaa parastaan? Tai mistä syystä pomon kanssa on lähes mahdoton päästä yhteisymmärrykseen tai saada omaa mielipidettä kuuluville?

Usein kyse on yksinkertaisesti henkilökemioista tai erilaisista ongelmista työpaikalla – esimerkiksi huonosti toimiva keskusteluyhteys saattaa johtaa ongelmallisiin tilanteisiin.

Joskus kaikki ristiriitatilanteet ja ongelmat saattavat kuitenkin kietoutua hankalan tyypin toimintaan ja luonteenpiirteisiin, ja se vaikea työkaveri voi paljastua narsistiksi, psykopaatiksi tai macchiavellistiksi.

Nämä kolme haastavinta ihmistyyppiä muodostavat niin sanotun katalan kolmikon. Englanniksi heitä kutsutaan nimityksellä dark triad, ja kolmikko tunnetaan myös nimellä pimeä kolminaisuus.

Dark triad eli pimeä kolminaisuus

Pimeää kolminaisuutta ja kyseisten ihmistyyppien toimintaa ovat tutkineet Birgit Schyns, Barbara Wisse ja Stacey Sanders. Englantilais-ranskalais-hollantilainen tutkijakolmikko käsitteli pimeän kolminaisuuden käyttäytymistä vuonna 2019 julkaistussa tutkimusartikkelissaan.

”Heidän tavoitteensa eivät vastaa yrityksen tavoitteita. Heidän tavoitteensa ja päämääränsä ovat itsekkäitä”, Birgit Schyns tiivistää tutkimustuloksen sitä käsittelevässä artikkelissa.

Kaikki kolme pimeän kolminaisuuden edustajaa – narsistit, psykopaatit ja macchiavellistit – saattavat toimia esimerkiksi työelämässä väärien arvojen johdattamana, ilman normaalia moraalikäsitystä ja vailla empatiakykyä. He saattavat käyttää asemaansa sekä muita ihmisiä häikäilemättömästi hyväksi saavuttaakseen omat tavoitteensa urallaan.

”Jotkut näihin ihmistyyppeihin kuuluvista saattavat olla pakkomielteisiä ylennyksen saamisesta ja johtaja-asemaan nousemisesta. Koska johtajilla on usein enemmän valtaa, on näissä asemissa myös suurempi mahdollisuus isomman vahingon aiheuttamiselle. Siksi tällainen käytös olisi tärkeää huomata hyvissä ajoin.”

Tutkijoiden mukaan narsistit haluavat päästä johtajiksi, koska he haluavat saada osakseen ihailua ja kunnioitusta. Psykopaatit taas tahtovat johtoasemaan, koska he haluavat enemmän vapauksia tehdä mitä haluavat.

”Macchiavellistit puolestaan ovat hieman erilaisia – he valitsevat aseman, joka parhaiten palvelee heidän omia tarkoitusperiään ja tavoitteitaan. Heille saattaa olla tärkeämpää olla se, joka vetää kulisseissa naruista. Jos macchiavellisti pystyy manipuloimaan johtajia, se saattaa olla heille tarpeeksi”, Schyns kuvailee.

Katalaa kolmikkoa yhdistävä tekijä on empatian puute

Pimeää kolminaisuutta käsitellään myös loppuvuodesta 2021 ilmestyneessä Taktinen neuvottelu – Hallitse haastavat kohtaamiset -kirjassa (Otava 2021). Oppaassa uran Karhuryhmässä tehnyt Harri Gustafsberg ja huumepoliisina sekä rikostutkijana työskennellyt Sami Sallinen jakavat parhaat neuvonsa hankalien ihmisten kanssa toimimiseen.

He myös esittelevät neuvottelutaitoja opettavassa kirjassaan yleisimmät ihmistyypit, joiden kanssa kohtaaminen ajautuu keskimääräistä helpommin haastavaksi. Kolme näistä tyypeistä ovat narsistit, psykopaatit ja machiavellistit.

”Narsismi, psykopatia ja machiavellistinen vallankäyttö ovat persoonallisuuspiirteitä, joiden yhdistävä tekijä on empatian puute”, Gustafsberg ja Sallinen tiivistävät.

”Näissä persoonallisuuspiirteissä on yhteinen, toisinaan taitavasti kätketty ydin, joka muodostuu sosiaalisesta pahansuopuudesta, petollisuudesta, itsekeskeisyydestä ja aggressiivisuudesta sekä emotionaalisesta kylmyydestä.”

Narsistia ajaa ylpeys ja pelko häpeästä. Machiavellisti ei tunne syyllisyyttä. Psykopaatilta puolestaan puuttuvat normaalit tunnereaktiot, kuten pelko, eikä hän koskaan tunne katumusta.

Narsisti, psykopaatti ja macchiavellisti – näistä piirteistä tunnistat

Gustafsberg ja Sallinen kuvailevat kirjassa myös tarkemmin katalan kolmikon piirteitä ja kehottavat painamaan kolmikon tuntomerkit mieleen – sekä pysymään valppaana.

Narsistit

  • Narsistille on ominaista omien kykyjen ja saavutusten liioittelu sekä kerskuminen
  • Narsisti on äärettömän kilpailuhenkinen, kyyninen ja epäluuloinen muita kohtaan
  • Narsisti ei voi vastustaa tilaisuutta loistaa, vaikka samalla loukkaisi muita
  • Narsisti kahvii itselleen kunnian myös muiden onnistumisista, muttei ota vastuuta omista epäonnistumisistaan
  • Narsisti reagoi kritiikkiin raivoisasti ja kokee kritiikin hyökkäyksenä itseään kohtaan
  • Narsisti odottaa muilta erityiskohtelua
  • Narsisti voi olla yhtenä hetkenä hurmaava, ja toisena hirviö – ja kaikesta huolimatta pitää itseään sympaattisena ihmisenä

Macchiavellistit

  • Macchiavellisti on juonittelija, manipuloija, häikäilemätön ja kyyninen oman edun tavoittelija
  • Macchiavellistin nimi tulee Macchiavellin teoksesta Ruhtinas, jonka mukaan oman edun tavoittelu on ainoa ihmisluontoa eteenpäin vievä voima
  • Muista katalan kolmikon jäsenistä eroaa siinä, että haluaa nähdä asiat selkeästi, jotta niitä on helpompi käyttää hyväksi
  • Macchiavellisti ei koe päämääriään itsekkäiksi tai pahoiksi, vaan oikeuttaa ne perusteilla, joihin uskoo itse vakaasti
  • Macchiavellistin empatia on valikoivaa: hän huomioi toiset silloin, kun se on hänelle hyödyksi
  • Macchiavellistilla ei ole tunneälykkyyttä, eikä hän kykene tuntemaan myötätuntoa tai sääliä toisia kohtaan
  • Macchiavellisti voi olla sosiaalisesti hyvin taitava ja käyttäytyä sosiaalisessa tilanteessa viehättävästi ja itsevarmasti

Psykopaatit

  • Psykopaatti kärsii antisosiaalisesta persoonallisuushäiriöstä, jonka tunnusomaisia piirteitä ovat itsekeskeisyys ja piittaamattomuus
  • Psykopaatti ei kadu käytöstään, jos hän on loukannut muita ihmisiä
  • Psykopaatille normaalit tunnereaktiot ja empatia ovat vieraita, mutta hän voi silti manipuloida sosiaalisia tilanteita
  • Psykopaatti ei tunne pelkoa samalla tavoin kuin normaalit ihmiset
  • Psykopaatti voi altistaa itsensä vaaroille ja olla immuuni stressille
  • Psykopaatti voi syyllistyä rikokseen jäämättä siitä koskaan kiinni
  • Psykopaatti on kylmähermoinen, patologinen valehtelija ja käyttäytyy impulsiivisesti

Näistä merkeistä tunnistat, että työskentelet narsistin, psykopaatin tai macchiavellistin kanssa

Kuinka sitten käytännössä voi tunnistaa, onko omalla työkaverilla, työntekijällä tai pomolla pimeän kolminaisuuden piirteitä? Kansainvälisen tutkijaryhmän artikkelissa listataan merkkejä siitä, millaisia piirteitä pimeään kolminaisuuteen kuuluvilla työntekijöillä on.

  1. Liioittelu tai kunnian ottaminen muiden teoista (narsisti)
  2. Itsensä ja saavutustensa julistaminen ja mainostaminen aktiivisesti (narsisti, macchiavellisti)
  3. Aggressiivinen reagointi negatiiviseen palautteeseen ja palautteen antajan kritisointi (narsisti)
  4. Arvostettujen työkavereiden kohteleminen muita paremmin (narsisti)
  5. Työkavereiden tekemisten vähättely (narsisti, macchiavellisti, psykopaatti)
  6. Tiedon pimittäminen muilta (macchiavellisti)
  7. Manipulointi omien tavoitteiden saavuttamiseksi (macchiavellisti, psykopaatti)
  8. Kilpaileminen yhteistyössä toimimisen sijaan (macchiavellisti, psykopaatti)
  9. Nopeiden ja lyhytjänteisten päätösten tekeminen, seurauksista välittämättä (psykopaatti)
  10. Rohkeiden ja riskialttiiden päätösten tekeminen piittaamatta säännöistä (narsisti, psykopaatti)
  11. Auktoriteettien ja sääntöjen kyseenalaistaminen (psykopaatti)
  12. Työkavereiden kritisoiminen tai kiusaaminen, tarkoituksena viedä huomio työtehtävistä pois (psykopaatti)

Miten toimia pimeän kolminaisuuden kanssa?

Jos joutuu tekemisiin narsistin, psykopaatin tai macchiavellistin kanssa, on tekemisissä ihmismielen pimeiden puolien kanssa. Kuinka sitten tulisi toimia esimerkiksi työnantajana, jos epäilee työntekijällä olevan kyseisiä piirteitä?

Kansainvälisen tutkijaryhmän Birgit Schynsillä on napakka vastaus:

”Jos voit välttää sen, älä palkkaa heitä. Jos teillä on jo heitä töissä, älä ylennä heitä. Jos tällaiset ihmiset saavat enemmän valtaa ja vastuuta, myös ongelmasi tulevat lisääntymään.”

Jos taas työntekijä huomaa työkaverin käytöksessä tai toimintatavoissa hälyttäviä merkkejä, kehottavat tutkijat puuttumaan asiaan.

”Älä vain anna asian olla. Juttele kyseisen henkilön kanssa. Juttele myös muiden kanssa saadaksesi selville, ovatko he kohdanneet samanlaista käytöstä. Jos sellaista tapahtuu kerran, kyseessä saattaa olla väärinymmärrys. Mutta jos käytös on jatkuvaa ja useampi ihminen on todistanut sitä, täytyy se ehdottomasti käsitellä.”

”Kannattaa jutella oman esihenkilön ja myös yrityksen HR-osaston kanssa. Sinun täytyy yrittää osaltasi varmistaa, ettei vastaavaa tapahdu enää uudestaan”, Schyns neuvoo.

Lue myös:

Onko työkaverisi ankeuttaja tai juoruilija? Katso 7 selitystä työpaikan myrkylliselle ilmapiirille

Aivotutkija: Empatia on työväline toisten ymmärtämiseen – hyödynnä sitä näin työelämässä

Onko kollegasi kusipää? Tunnista hänet neljästä tyypistä ja toimi näin

Näistä syistä johtaminen on niin usein surkeaa – jokainen tunnistaa 3 nihkeää pomotyyppiä



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Duunitori suosittelee

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 2.5.
Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 8.5.
Tiimipäällikkö, ratatiimit

Tiimipäällikkö, ratatiimit

Helsinki – Julkaistu 16.5.
Tuotannon asiantuntija

Tuotannon asiantuntija

Raasepori – Julkaistu 14.5.
Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Espoo – Julkaistu 13.5.
Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Helsinki ja 7 muuta – Julkaistu 2.5.
Projekti-insinööri

Projekti-insinööri

Raahe – Julkaistu 16.5.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.