Työyhteisötaidot

Aloitatko uuden työn? Lue, mitä kannattaa tehdä ensimmäisen kuukauden aikana

Aloitatko uuden työn? Lue, mitä kannattaa tehdä ensimmäisen kuukauden aikana
Uudessa työssä aloittaminen hermostuttaa: moni pähkäilee, miten suoriutuu tai solahtaa porukkaan. Alussa auttaa, kun yrittää aktiivisesti ja rohkeasti tutustua uusiin työkavereihin.

Uudessa työssä aloittaminen on kutkuttava uusi alku, mutta uusi työpaikka voi myös jännittää. Katso vinkit, jotka auttavat sinua pääsemään kärrylle työstäsi ja tekemään hyvän ensivaikutelman.

Ensimmäinen työpäivä uudessa työpaikassa on aina jännittävä. Kahvikuppi tärisee käsissä, it-tuki tulee turhankin nopeasti tutuksi, kun saat uudet salasanasi jumiin heti ensikättelyssä ja kollegoiden nimien muistaminen tuntuu yhtä mahdottomalta kuin piin desimaalien pänttääminen.

Keltanokkana ei tarvitse kuitenkaan tuntea oloaan orvoksi, kun ensimmäiselle kuukaudelle asettaa itselleen selkeät tavoitteet ja strategian hyvän ensivaikutelman jättämiseen.

1. Hylkää huijarisyndrooma ja luota itseesi

Muista, että juuri sinä voitit kisan kohti unelmiesi työpaikkaa karistaen kanssakilpailijat vastarannalle. Luovu huijarisyndroomastasi ja luota osaamiseesi. Sinut valittiin syystä, ja nyt on aika näyttää, että haastattelussa hikoillut kandidaatti on lupauksien arvoinen. Uskalla siis esittää mielipiteesi ja osallistu rohkeasti keskusteluun.

2. Norkoile kahvikoneen kulmalla

Ajatteletko, että ensimmäisten viikkojen aikana ei kannata poistua näyttöpäätteen edestä kuin kurkkua kuristavan ahdingon edessä, jottei tehokkuuteesi laske sekunniksikaan? Luulit väärin.

Alkuvaiheessa kannattaa panostaa työyhteisön sisällä verkostoitumiseen. Tutustu ihmisiin ja tarinoihin tekijöiden takana. Kysy kysymyksiä ja kartoita kanssa-ahertajien työnkuvaa.

Käy lounaalla, lähde afterworkeille ja kuuntele kahvikupposen äärellä, kun Linda HR:stä kertoo viikonlopun kanttarellisaaliista. Tee kollegoista työkavereita – aloitit työsi sitten etänä tai kasvotusten.

Työkaverit kahvilla
Uusi työpaikka tuo mukanaan uusia työkavereita. Ota aikaa heihin tutustumiseen. Kahvitauot ovat tiimiytymisessä tärkeitä.

3. Uskalla epäonnistua

Uutta opetellessa tulet lähes varmasti tekemään jossain kohtaa virheitä. Virheiden tekemistä ei kuitenkaan pidä pelätä, sillä mokaaminen on luonnollinen osa oppimisprosessia.

Todellista luonteenlujuutta osoitat tunnustamalla virheesi avoimesti ja ottamalla ne mahdollisuuksina kasvaa ja kehittyä. Testaa, kokeile ja korjaa siis rohkeasti.

Sukeltamalla epämukavuusalueille jo ensimmäisen kuukauden aikana vauhditat kasvukäyrääsi paremmin kuin jos välttelet virheitä turhan turvallisuushakuisesti.

Nainen kahvikupin kanssa
Ole itsevarma, mutta älä itsekeskeinen.

4. Osoita oikeanlaista nöyryyttä

Virheiden välttely tai liiallinen taka-alalle jättäytyminen ei siis strategiana yleensä toimi, kun haluaa osoittaa arvonsa työnantajalle. Silti uuden työn alkuvaiheessa on hyvä antaa sopivasti tilaa nöyryydelle.

Nokka pystyssä kulkeva vastavalmistunut maisteri, joka ampaisee työelämään kouluttamaan konttorin nurkissa kulahtaneita kalkkiksia kerää enemmän vihamiehiä kuin ihailijoita.

Esitä siis kehitysehdotuksia anteeksipyytelemättä, mutta ennen kaikkea kuuntele kiinnostuneesti. Kysy, kun et ymmärrä. Kunnioita kokeneempien käsitystä kokonaiskuvasta. Ole ajoissa. Tarjoudu aktiivisesti muiden avuksi – ja täytä välillä se kahvihuoneen tiskikone.

Taltuta siis kahvikupin tärinä ja avaa uuden työpaikan ovet sydän rohkeasti sykkien, korvat höröllä kuunnellen ja silmät innokkuudesta säteillen. Onnea uudelle uralle!

Lue myös:

Näin luot hyvän ensivaikutelman työhaastattelussa – Asiantuntija: ”Yksi keino toimii hämmästyttävän hyvin”

Millaista on aloittaa uusi työ etänä? Aino irtisanoutui juuri ennen koronaa – näin sujui urahyppy kriisiaikana

Dynaaminen työntekijä on harmillisen usein kiireiseltä näyttävä sähläri – ”Ajattelutyö ei näy ulospäin”



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Duunitori suosittelee

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 2.5.
Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 8.5.
Tiimipäällikkö, ratatiimit

Tiimipäällikkö, ratatiimit

Helsinki – Julkaistu 16.5.
Tuotannon asiantuntija

Tuotannon asiantuntija

Raasepori – Julkaistu 14.5.
Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Espoo – Julkaistu 13.5.
Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Helsinki ja 7 muuta – Julkaistu 2.5.
Projekti-insinööri

Projekti-insinööri

Raahe – Julkaistu 16.5.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.