Palkka

Minna törsäsi rahansa ja eli luotolla, kunnes tuli täyskäännös – keräsi 100 000 euron osakesalkun ja omistaa nyt 10 sijoitusasuntoa

Minna törsäsi rahansa ja eli luotolla, kunnes tuli täyskäännös – keräsi 100 000 euron osakesalkun ja omistaa nyt 10 sijoitusasuntoa
Varallisuusvalmentaja Minna Nikula, 44, kannustaa tietoiseen kuluttamiseen: ”Se tarkoittaa, että tietää menonsa ja tekee hankintoja kriittisesti. Eli esimerkiksi vertailee hintoja ja punnitsee tarkkaan, onko jokin tavara tai hankinta välttämätön. Jos niin on, tietoinen kuluttaja selvittää, mikä on edullisin tapa hankkia ostos.” Kuvat: Vesa Laitinen

Kymmenen vuotta sitten Minna Nikula törsäsi kaiken tienaamansa ja enemmänkin. Hän kulutti vailla huolta huomisesta, osti osamaksulla ja vingutti luottokorttia, kunnes tajusi muuttaa rahankäyttöään. Lue Minnan sijoitustarina.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 3.1.2021. Julkaisemme uudelleen suosituimpia artikkeleita.

Se iPad oli pakko saada. Uusi vimpain oli juuri tullut markkinoille, ja Minna Nikula, 44, halusi sellaisen itselleen, vaikka hänellä ei ollut varaa.

”Pankkitililläni oli parisataa euroa ja luottokorttitililläni sen verran katetta, että tyhjentämällä molemmat sain tarvittavan summan kasaan”, Nikula muistelee vajaan kymmenen vuoden takaista tilannetta.

Kauppakorkeakoulusta valmistunut Nikula työskenteli tuolloin isossa suomalaisessa ketjussa. Markkinointipäällikön palkka oli hyvä, mutta säästöön ei koskaan jäänyt mitään.

”Pistin rahaa palamaan surutta. Äiti oli yrittänyt opettaa järkevää rahankäyttöä ja säästämistä, mutta en nähnyt siinä pointtia. Mieluummin halusin nauttia elämästä ja olla huoleton hetkessä eläjä.”

Uudet tavarat ja matkat toivat hetkellistä iloa, mutta taustalla väijyi jatkuva tunne siitä, että elämäntavalta voi lähteä pohja alta.

”Minulla oli koko ajan morkkis ja huoli rahan riittämisestä. Ostin asioita osamaksulla, ja luottosaldoni oli jatkuvasti tapissa.”

Kun välttämättömältä tuntunut iPad oli ostettu, Nikulan tilille jäi vain roposia. Laitteen tuoma ilo hälveni nopeasti, ja tilalle iski aiempaa isompi huoli omasta taloudesta.

”Tajusin, että tilanteeni on todella haavoittuvainen. Ymmärsin, että jos jotain yllättävää sattuisi, en selviäisi taloudellisesti mitenkään. Aloin ajatella, että eihän tässä ole mitään järkeä.”

Ostaminen ei tuonut onnea

Pian tablettiepisodin jälkeen Minna Nikula osallistui opiskelukaverinsa houkuttelemana varallisuusvalmennukseen. Se avasi silmät, ja tästä alkoi Nikulan sijoitustarina.

Siihen asti säästäminen oli vaikuttanut Nikulasta tylsältä. Valmennuksessa hän ymmärsi, ettei pointti ollutkaan säästämisessä: sen sijaan oman rahan voi panna tuottamaan niin, että varallisuus kasvaa.

”Aloin tiedostaa, että varallisuus lisää sitä turvaa, jonka puutteeseen olin havahtunut. Lisäksi se lisäisi valinnan mahdollisuuksia ja vapautta tulevaisuudessa. Oivallus motivoi minua.”

Raha, säästäminen ja sijoittaminen – asiantuntijan oma tarina ja vinkit
Minna Nikula on entinen himoshoppaaja, joka pääsi säästämisen ja sijoittamisen avulla eroon pakonomaisesta tarpeesta ostaa uutta.

Toinen iso oivallus oli, että jatkuva kuluttaminen ei moninkertaista ilon määrää elämässä.

”Kun aloin käyttää rahaa järkevämmin ja vähensin kulutustani huomattavasti, nautinto ei vähentynytkään samassa suhteessa. Pystyin edelleen nauttimaan elämästä.” 

Nykyään Nikula puhuu valmennettavilleen 80–20 säännöstä. Sen idea on, että 20 prosenttia asioista tuottaa 80 prosenttia elämän mielihyvästä tai ilosta. Käytännössä ajatusmalli tarkoittaa menojen priorisointia ylettömän kuluttamisen sijaan.

Talous tasapainoon puolessa vuodessa

Ihan ensimmäiseksi Minna Nikula otti oman rahankäyttönsä hallintaan. Raha ei enää valunut tililtä holtittomasti sinne tänne impulssien mukaan, vaan hän alkoi harkita jokaista ostostaan.

”Vertasin tulojani menoihini. Pakollisten menojen jälkeen jäävälle osuudelle tein tarkat suunnitelmat: osa säästöön, osa kulutukseen. Halusin esimerkiksi jatkossakin matkustaa, käydä ravintoloissa syömässä ja ostaa vaatteita, mutta päätin, että aiempaa vähempi riittää.” 

Budjetoinnin ansiosta Nikula sai rahansa riittämään ja ylimääräistäkin jäi.

”Ihan ensimmäiseksi maksoin luottokorttivelan pois ja lopetin luoton käytön kokonaan. Sen jälkeen aloin säästää puskurirahastoa yllättävien menojen varalle ja tein ensimmäiset sijoitukseni.”

Noin puolessa vuodessa Nikulan luottokorttikierre ja pennin venytys oli taakse jäänyttä elämää. 

Sijoitustarina: Jumppaamalla lisää osakkeita

Minna Nikula halusi ottaa kaikki vaurastumisen keinot käyttöön. Yksi tärkeimmistä konsteista on lisätulojen hankkiminen. Nikulan palkka oli hyvä, mutta hän tajusi, että mikään ei rajoita häntä ansaitsemasta myös muilla keinoilla.

”Minua innosti ajatus, että jokainen kymppi, jonka voin sijoittaa, poikii lisää. Myin esimerkiksi kirpputorilla tarpeettomia tavaroitani ja sijoitin rahat.”

Raha, säästäminen ja sijoittaminen – asiantuntijan oma tarina ja vinkit
"Aloin nopeasti saada hyvää fiilistä siitä, että sain rahankäyttöni hallintaan, mutta sijoittaminen ja varallisuuden kerryttäminen toivat erityistä lisäbuustia ja motivaatiota", Minna Nikula kertoo.

Nikula teki sijoitustensa eteen lisätöitä myös kirjaimellisesti hiki hatussa. Intohimoisena liikunnan harrastajana Nikula opiskeli jumppa- ja tanssiohjaajaksi ja alkoi vetää tunteja monta kertaa viikossa. Sen sijaan, että hän olisi maksanut tunneille osallistumisesta, hän sai lisätuloja muiden ohjaamisesta ja samalla liikuntaa itselleen.

”Tein parhaimmillaan ohjauksilla yli tonnin lisätulot kuukaudessa. Ne tulot säästin ja sijoitin.”

Tärkeintä on muuttaa oma tapa ajatella rahasta

Ensimmäiset sijoituksensa Minna Nikula teki rahastoihin, mutta alkoi melkein heti käydä myös osakekauppaa. Sijoittaminen edellytti osaamista, jota Nikulalla ei ollut entuudestaan.

”Vaurastumistaipaleeni alusta asti olen investoinut myös osaamiseeni, koska systemaattinen vaurastuminen ei ole arpapeliä.”

Nikula kerrytti osaamistaan erilaisilla koulutuksilla ja valmennuksilla, joissa hän opiskeli osake- ja asuntosijoittamista sekä muita omaisuuslajeja, kuten jalometalleja ja raaka-aineita.

”Teknisen osaamisen lisäksi opiskelin vaurastumisen psykologista puolta, eli itsensä johtamista ja tavoitteiden saavuttamista.”

Sittemmin Nikula on huomannut, että juuri vaurastumisen psykologinen ulottuvuus on ratkaiseva, kun alkaa parantaa taloudellista tilannettaan. 

”Kyse on siitä, että uskaltaa ajatella isosti ja asettaa itselleen haastavan tavoitteen sekä on valmis kyseenalaistamaan vanhoja uskomuksiaan rahasta. Uskon, että jos haluaa saada erilaisia tuloksia kuin aiemmin, on kehitettävä omaa ajattelua ja osaamista.”

Ei vain pahan päivän varalle

Minna Nikulan vaurastumista on vauhdittanut sekin, että lähes koko kulunut vuosikymmen on eletty pääsääntöisesti hyviä vuosia osakemarkkinoilla.

Nikula sijoitti aluksi joitakin satasia kuukaudessa. Ensimmäiset vuodet hän sijoitti rahastoihin ja osinko-osakkeisiin. 

”Varallisuuteni alkoi kasvaa heti. Sitä mukaa kun tuloni nousivat, sijoitin kuukausittain yhä enemmän, minkä seurauksena sijoitukseni myös tuottivat enemmän.”

Vuonna 2015, neljä vuotta iPadin hankinnan jälkeen, Nikulan osakesalkun arvo ylitti ensimmäistä kertaa 100 000 euroa.

”Se oli erittäin motivoiva rajapyykki.”

Nykyään Nikulalla on kuusinumeroinen osakesalkku ja kuusinumeroinen summa rahaa kiinni muissa omaisuuslajeissa. Lisäksi hän omistaa kymmenkunta sijoitusasuntoa yhdessä puolisonsa kanssa.

Siinä luulisi jo olevan riittävästi omaisuutta pahan päivän varalle, mutta Nikulan tavoitteet ovat korkeammalla.

”Haluan olla 50-vuotiaana taloudellisesti riippumaton. Siihen on nyt kuusi vuotta aikaa. Olen hyvällä matkalla, mutta vielä on tekemistä jäljellä. Etsin jatkuvasti keinoja kehittää toimintaani ja osaamistani niin, että saavutan tavoitteeni.”

Näin varallisuusvalmentaja käyttää rahaa

Nykyään Minna Nikulan oma talous perustuu kiinteään budjettiin ja automatisoituun systeemiin. Joka kuukausi hän käyttää tietyt summat pakollisiin menoihin, juokseviin kuluihin, itsensä kehittämiseen, säästöihin, sijoituksiin ja hyväntekeväisyyteen. 

Henkilökohtaisessa budjetissa on varattu jokaiselle kuukaudelle myös rahaa, jonka Nikula voi käyttää niin kuin haluaa. 

”Tällainen automatisoitu systeemi tekee oman talouden johtamisesta tosi selkeää, kun sitä ei tarvitse pohtia erikseen joka kuukausi.”

Raha, säästäminen ja sijoittaminen – asiantuntijan oma tarina ja vinkit
Minna Nikula luuli ennen, että huoleton rahankäyttö on hetkessä elämistä ja nautiskelua. Rahan tuoman turvan ja vapauden ansiosta hän nauttii kuitenkin nyt enemmän elämästä kuin aiemmin luottokorttikierteessä.

Ero entiseen elämään, jossa tuntui, että mihinkään ei ollut varaa, on radikaali.

Nyt Nikula sijoittaa pari tonnia joka kuukausi.

”Olen tänä vuonna ohjannut sijoituksiani enemmän jalometalleihin ja raaka-aineisiin kuin esimerkiksi osakkeisiin. Lisäksi olen kerännyt jonkin verran käteiskassaa tulevia sijoituksia varten.”

Entisten sijoitusten tuotot kerryttävät omaisuutta suunnilleen saman verran kuin Nikula sijoittaa kuukaudessa.

”Osa tuotosta on kassavirtaa sijoitusasunnoista, osa on osinkoja ja loput osakkeiden ja muiden omaisuuslajien arvonnousua.”

Raha on vapautta valita

Minna Nikula kerryttää omaisuuttaan tietoisesti, mutta summilla ei ole eniten väliä. 

”En aktiivisesti ajattele, että olen varakas. Paljon hienompaa on turvallisuus ja valinnanvapaus, jotka varallisuudesta seuraavat.”

Vauraus mahdollistaa kuitenkin monia valintoja, kuten pitkän hoitovapaan pari vuotta sitten ja palkkatyön lopettamisen aiemmin tänä vuonna. Varallisuudensa turvin Nikula pystyi myös huoletta siirtymään päätoimiseksi yrittäjäksi, joka tarjoaa varallisuusvalmennusta.

Tietoisuus taloudellisesta turvasta auttaa myös pienemmissä asioissa. Arki ei enää horju, vaikka autoon pitäisi tehdä iso remontti, pesukone hajoaisi tai sairaana lähtisi yksityislääkärille keskellä yötä.

Tiettyä tyydytystä entiselle himoshoppaajalle tuo myös tietoisuus siitä, että satasten tai jopa tuhansien hankintoja voi tehdä milloin tahansa, jos haluaa. 

”Mutta nyt, kun tiedän, että minulla on varaa, tarve ostaa ei ole enää samanlainen kuin ennen. Jos minulle iskee halu saada jotakin, pysähdyn miettimään, haluanko sitä oikeasti. Jos haluan, sitten hankin sen.”

”Sitä ennen mietin, paljon iloa ostos tuo vai olisiko olennaisempaa käyttää sama rahasumma sijoituksiin, jolloin se vie minua kohti tavoitteitani.”

Itse tehdyt rahat

Vaurauteen ja rikastumiseen liittyy edelleen monia ennakkoluuloja. Yksi on, että pankkitilin saldo kulkee samassa suhteessa kusipäisyyden kanssa. Toinen on, että suuri omaisuus on vain seurausta onnekkaista lähtökohdista kuten rikkaasta perheestä.

”Minuun ei onneksi ole suhtauduttu ennakkoluuloisesti tai negatiivisesti. Kaveriporukalleni olen edelleen sama ihminen kuin silloin kymmenen vuotta sittenkin. Ei heitä taida hirveästi edes kiinnostaa minun varallisuuteni”, Nikula sanoo ja nauraa.

Mutta jotkut eivät meinaa uskoa, että Nikula on tehnyt omaisuutensa ihan itse.

”Jos joku on nähnyt vaikkapa lehtijutun vaurastumisestani, sitä saatetaan kommentoida kysymällä, olenko saanut perinnön tai onko minulla rikas puoliso.”

”Totuus on kuitenkin, että olen kotoisin vähävaraisesta perheestä ja että vaurauteni on oman toimintani tulosta.”

Useammin Nikula saa kuitenkin viestiä siitä, että hänen tarinansa on inspiroinut ja rohkaissut muitakin tavoittelemaan turvatumpaa taloutta. Tiukan paikan tullen oma kehitys antaa itsevarmuutta myös Nikulalle itselleen.

”Olen onnellinen, että tilanteeni on nykyään parempi. Hetkittäin tunnen ylpeyttäkin siitä, mitä olen saanut aikaan. Silti ajattelen, että olen vielä alussa. Mutta tiedän myös, että olen matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen.”

Lue myös:

Laura Friman tienasi yli 100 000 euroa ja yllättyi siitä itsekin – kertoo nyt, mitä ”äveriäs vuosi” vaati

Tiesitkö kuinka paljon rahaa jokaisella tulisi olla säästössä? Katso toimivat vinkit säästämiseen

Natalia Salmela, 31, vaihtoi aina uudet kengät osakesalkkuun – ”Haaveilen varhaisesta eläkkeelle jäämisestä”

Merja Mähkän tavoite oli tienata sijoituksilla miljoona euroa – nyt hän kertoo, mikä sijoittamisessa on tärkeintä

Yli 200 suomalaista kertoi palkkansa, ja moni yllättyi – miten sinun tulosi sijoittuvat jättilistalla?



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Duunitori suosittelee

Development Engineer

Development Engineer

Nokia – Julkaistu 15.5.
Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 2.5.
Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 8.5.
Tuotannon asiantuntija

Tuotannon asiantuntija

Raasepori – Julkaistu 14.5.
Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Espoo – Julkaistu 13.5.
Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Helsinki ja 7 muuta – Julkaistu 2.5.
Projekti-insinööri

Projekti-insinööri

Raahe – Julkaistu 16.5.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.