Kolumnit

Onneksi olkoon, nainen! Olet aina väärän ikäinen

Onneksi olkoon, nainen! Olet aina väärän ikäinen
Kukkien ja suklaan sijaan moni tyttö ja nainen toivoo tasa-arvoista kohtelua ja mahdollisuuksia edetä työelämässä, oli sukupuoli mikä tahansa.

Epäuskottava nuori nainen, vaarallinen lastentekokone ja pian jo muinaisjäänne – onko nainen työelämässä aina väärän ikäinen?

Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran 8.3.2021.

Seuraavaksi esittelemme naiseuden evoluution työelämän näkökulmasta:

1. Typerä tyttö

Olet vasta matkalla työelämään. Asiat, joista tytöt tykkäävät, ovat muiden silmissä typeriä ja noloja. Heität kuin tyttö. Elokuvista näet, että tytöt juoruilevat ja ovat ilkeitä toisilleen. Opit, että tytön ja naisen ulkonäkö on kaikki kaikessa.

Sinut kasvatetaan huomioimaan muut ja olemaan ahkera ja tunnollinen, mutta sitä ei aina arvosteta. Koulussa olet ehkä kympin tyttö, mutta se ei ole hyvä asia, vaan kauhea taakka. Tästä huolimatta: jos et ole kiltti tyttö, vaan vaikkapa räväkkä johtajaluonne, olet tietysti vääränlainen.

Kuulet ja näet, millaiset alat sopivat naisille ja miehille. Monet ensimmäisistä ovat muiden mielestä tärkeitä, mutta se ei näy palkassa. On todennäköistä, että nämä asenteet ohjaavat kouluaineissa menestymistäsi ja myöhemmin ammatinvalintaasi.

Uskalsit seurata unelmiasi tai et, hankit todennäköisesti paljon koulutusta. Valitettavasti se ei välttämättä auta aikuista sinua etenemään urallasi tai samaan enemmän palkkaa.

2. Epäuskottava nuori nainen

Tervetuloa työelämään! Sinua ei pidetä täällä riittävän uskottavana, koska näytät… nuorelta naiselta. Kohtaat vähättelyä sukupuolesi ja ikäsi vuoksi – siis tytöttelyä.

Seksuaalinen häirintä on luultavasti tuttua sinulle, mahdollisesti myös työelämässä ja työnhaussa.

Jos olet hallitsevien ulkonäkönormien mukaan kaunis, se tekee sinusta vielä epäuskottavamman. Toisaalta jos et ole, se vasta estääkin sinua etenemästä työelämässä. Painosi ja ulkonäkösi vaikuttaa joka tapauksessa enemmän työelämässä etenemiseen ja palkkaan kuin miesten uriin.

Ja jos olet hyvännäköinen ja menestynyt urallasi, olet tietysti tehnyt sen vain hyödyntämällä seksuaalista viehätysvoimaasi. Eli kuten sanonta kuuluu: olet edennyt reittä pitkin.

Lue myös: ”Tarjoilijan ei oleteta näyttävän liian fiksulta” – tutkija kertoo työelämän järjettömistä ulkonäkövaatimuksista

3. Pahamaineinen synnyttäjä

Ensin hyvät uutiset: Et ole enää ihan nuori, joten uskottavuuspisteesi ovat kasvaneet.

Sitten huonot uutiset: Tästä huolimatta asemasi työelämässä ei kohene, sillä olet saapunut vaaralliselle lastentekovyöhykkeelle. Kalkkeutuneet työnantajat ajattelevat, että voit koska tahansa pamahtaa paksuksi ja tulla kalliiksi. Sinulta kenties udellaan työhaastatteluissa perhetilanteestasi, vaikka se on kielletty.

Miesten pienempi vastuu lastenhoidosta heikentää asemiasi työmarkkinoilla. Kärsit lapsileimasta, vaikka sinulla ei olisi mitään aikeita lisääntyä.

Samaan aikaan luet jatkuvasti uutisista, kuinka sinun pitäisi osallistua synnytystalkoisiin ja kantaa kortesi kekoon huoltosuhteen osalta. Isänmaa tarvitsee vauvasi! Saat kuulla olevasi itsekäs hedonisti, joka haluaa vain matkustaa ja nauttia mukavasta elämästä ilman perhettä.

Jos tulet raskaaksi ja erehdyt hakemaan töitä siunatussa tilassa, saat kuulla kunniasi keskustelupalstoilla.

Jos olet heterosuhteessa, jäät kumppaniasi todennäköisemmin pidemmäksi aikaa kotiin lapsen kanssa. Onhan sinulla luultavasti huonompi palkka – ja äitiyden pyhä tehtävä, joka on tärkeämpi kuin mikään muu ja mystisesti edellyttää isompaa vastuuta kuin isän rooli.

Jos palaat töihin nopeasti, olet huono äiti. Jos taas viihdyt pitkään kotona, olet taakka Suomen työllisyydelle ja henkilökohtaisesti vastuussa työelämän rakenteellisista tasa-arvo-ongelmista.

Onnellinen perhetapahtuma vaikeuttaa urallasi etenemistä, pienentää eläkekertymääsi ja sysää sinut palkkakuoppaan. Tiesitkö muuten, että miehillä perheenlisäys toimii päinvastoin, nimittäin parantaa työmahdollisuuksia?

Sinulla ei välttämättä ole työpaikkaa, jonne palata perhevapailta. Vakituinen työpaikka on kenties sinulle vain kaukainen haave. Nimittäin olet samanikäisiä miehiä todennäköisemmin määräaikaisessa tai osa-aikaisessa työsuhteessa.

On sinulla lapsia tai ei, johtotehtäviin pääseminen on vaikeampaa kuin miehillä. Jos olet pomo, johdat todennäköisemmin tukitoimintoja kuin liiketoimintaa. Muut ehkä sanovat, ettei uralla eteneminen vain ole sinulle niin tärkeää, vaikka tutkimus ei tue väitettä.

Ai niin ja vielä yksi juttu: sinua saatetaan edelleen tytötellä – vaikka olisit 35-vuotias pääministeri.

Lue myös: Saara, 24, tyrmistyi työhaastattelujen asiattomista kysymyksistä – ”Mitenkäs ne lapset, onko lähitulevaisuuden haave?”

4. Vanha akka

Ovatko ruuhkavuodet ohi? Pääsetkö nyt hyödyntämään urasi varrella kerättyä kokemusta? Etenetkö kenties arvokkaan kokemuksen ansiosta johtajaksi? Alkaako nyt se paras vaihe työelämässä? No ei laisinkaan!

Nimittäin nyt olet liian vanha.

Ikäsyrjintä on vahvasti sukupuolittunut ilmiö: Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksen professori Harri Melin kertoi hiljattain Helsingin Sanomille, että naisesta tulee suomalaisten työmarkkinoiden näkökulmasta ”vanha” jo 45-vuotiaana. Miehet taas leimataan vanhoiksi vasta 54-vuotiaana.

Eli elät todennäköisesti pidempään kuin miehet, mutta pilaannut silti työelämän silmissä aiemmin. Kuten nuorempana kokemasi esteet, vanhuuden leima vaikuttaa työnhakuun, palkkaan ja urakehitykseen.

Mutta hei, onneksi apua on saatavilla! Laihduta viisi kiloa, pukeudu ikäsi mukaisesti, osta sadan euron ryppyvoide, värjää harmaat näkymättömiin ja harkitse kauneusleikkausta. Ahkeralla kuluttamisella kannat myös kortesi kekoon markkinatalouden pyörittämisessä.

Etkö tunnistanut mitään näistä vaiheista? Hieno homma, olet harvinaisen onnekas ja mainio esimerkki suomalaisesta tasa-arvosta! Ota kuitenkin huomioon, että muut eivät välttämättä elä yhtä suotuisten tähtien alla.

Lue myös:

Kaisa, 35, haki töitä raskaana ja sai unelmiensa paikan – näin työnantaja reagoi vauvauutiseen

Lue myös: Outi Tannijärvi, 62, on hakenut 8 vuotta töitä tuloksetta – ”Sain todeta päälle viisikymppisenä olevani turha ja tarpeeton”

Työnhakija, muista oikeutesi – nämä asiat eivät kuulu työhaastatteluun

Törkeitä heittoja LinkedInissä ja Tinder-treffeillä: Johannan alavalinta kuumentaa tunteita – näin laittaa jauhot suuhun epäilijöille

Tällaisia kiellettyjä kysymyksiä työhaastatteluissa kysytään – ”Hän sanoi kiitos hei kun kävi ilmi, että olen yksinhuoltaja”



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Duunitori suosittelee

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 2.5.
Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 8.5.
Tiimipäällikkö, ratatiimit

Tiimipäällikkö, ratatiimit

Helsinki – Julkaistu 16.5.
Tuotannon asiantuntija

Tuotannon asiantuntija

Raasepori – Julkaistu 14.5.
Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Espoo – Julkaistu 13.5.
Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Helsinki ja 7 muuta – Julkaistu 2.5.
Projekti-insinööri

Projekti-insinööri

Raahe – Julkaistu 16.5.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.