Työnhaku

5 syytä ottaa yhteyttä työnantajaan hakemuksen lähettämisen jälkeen – kysy ainakin näistä asioista

5 syytä ottaa yhteyttä työnantajaan hakemuksen lähettämisen jälkeen – kysy ainakin näistä asioista
Kannattaako työnantajaan olla yhteydessä rekrytoinnin aikana? Vastaus on kyllä – mutta vain, jos sinulla on oikeasti asiaa.

Pitäisikö työnantajaan ottaa yhteyttä hakemuksen lähettämisen jälkeen vai ei? Entä mitä silloin kannattaa sanoa? Lue vinkit, joiden avulla olet yhteydessä työnantajaan hyvällä menestyksellä.

Kun vastaan tulee houkuttelevalta kuulostava työpaikkailmoitus, työnhakija tietää miten toimia. Hän päivittää ansioluettelon, kirjoittaa räätälöidyn hakemuskirjeen ja lähettää hakemuksen työnantajan toivomalla tavalla.

Mutta mitä seuraavaksi? Pitäisikö soittaa heti rekrytoijalle vai jäädä kärsivällisesti odottelemaan yhteydenottoa?

Yhteydenotosta voi olla paljon hyötyä, sillä sen avulla voi antaa hyödyllistä tietoa avoimesta tehtävästä ja tarjota mahdollisuuden kertoa lisää omasta osaamisesta. Hakemuksen perään soittamista kannattaa kuitenkin harkita joka kerta erikseen.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että työnantajaan kannattaa ottaa yhteyttä vain, jos on oikeaa asiaa ja jos työpaikkailmoituksessa on annettu yhteystiedot kysymyksiä varten.

Jos työnantaja on laittanut ilmoitukseen soittoajan, sitä kannattaa kunnioittaa. Jos ilmoituksessa kerrotaaan, ettei työnantajalla ole aikaa vastata kysymyksiin puhelimitse, on puhelu parempi jättää väliin. Voit kuitenkin lähettää harkittuja kysymyksiä sähköpostilla.

Lue lisää: Kannattaako työnantajalle soittaa työhakemuksen lähetyksen jälkeen? Varo tätä yleistä sudenkuoppaa

5 syytä ottaa yhteyttä työnantajaan

1. Saat tarkempia tietoja rekryprosessista

Puhelun aluksi voit kysyä esimerkiksi käytännön asioista sekä varmistaa, että hakemus on tullut perille kaikkine liitteineen, mikäli tästä on jäänyt epäilys.

Voit esimerkiksi tiedustella, aletaanko hakemuksia käydä läpi jo ennen hakuajan päättymistä, milloin mahdollinen kutsu haastatteluun olisi tulossa ja millaisia vaiheita rekrytointiprosessiin kuuluu.

Joissain työpaikoissa päätökset haastatteluun kutsuttavista tehdään muutamassa päivässä, mutta joskus prosessi voi viedä viikkoja. Kun tiedät miten prosessi etenee, osaat odottaa yhteydenottoa oikeaan aikaan ja tiedät, milloin kannattaa olla yhteydessä työnantajaan uudelleen.

Saat myös mielenrauhaa, kun et joudu päivystämään jatkuvasti puhelimen äärellä.

2. Kuulet lisätietoja työnantajasta

Mieti ennen puhelua valmiiksi kysymyksiä, jotka haluat esittää työnantajalle. Mitä haluat tietää hakemastasi työpaikasta, työtehtävästä tai esimerkiksi tiimistä?

Työnantajat arvostavat, jos olet miettinyt esimerkiksi työyhteisöön, haettavan työtehtävän vastuisiin tai esimerkiksi työnantajan arvoihin liittyviä kysymyksiä puhelinkeskustelua varten.

Kirjoita kysymyksesi ylös paperille, jotta et unohda niitä kesken keskustelun.

3. Voit kertoa hieman lisää itsestäsi

Mieti etukäteen myös sitä, mitä voisit kertoa itsestäsi. Kun olet saanut rekrytoijan tai työnantajan edustajan langan päähän, pyri jättämään positiivinen muistijälki itsestäsi.

Kerro tiiviisti ydinosaamisestasi sekä työkokemuksestasi ja koulutuksestasi, mutta älä lavertele liikaa ellei työnantaja nimenomaan kysy lisää sinusta ja taustastasi.

Tarkemman esittäytymisen paikka on työhaastattelussa, mutta puhelu on hyvä keino erottua joukosta, myydä osaamistasi sekä näyttää persoonaasi.

Lue myös: Hissipuheesta on hyötyä työnhaussa – 4 vinkkiä myyvän hissipuheen laatimiseen

4. Jäät työnantajan mieleen

Joihinkin avoimiin työpaikkoihin saattaa tulla satoja hakemuksia, ja monella hakijalla voi olla melko samantyylinen tausta. Tällöin pätevälläkin hakijalla on vaarana hukkua hakemusten massaan.

Tällaisessa tilanteessa – ja toki muutenkin – puhelu auttaa sinua erottumaan joukosta. Jos työnantaja päätösvaiheessa puntaroi sinun ja toisen samankaltaisen hakijan välillä, voit nousta ohitse sillä, että soitit ja teit hyvän vaikutuksen.

Voit jättää posiitivsen muistijäljen esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  1. Puhu reippaasti ja selkeästi
  2. Esitä relevantteja kysymyksiä tehtävään ja työnantajaan liittyen – älä kysy asioita, jotka kerrotaan työpaikkailmoituksessa
  3. Osoita, että olet tutustunut työnantajaan ja sen arvoihin
  4. Kun kerrot osaamisestasi, kytke se hakemassasi tehtävässä edellytettyihin taitoihin

5. Saat palautetta

Joskus työnhaku tyssää jo hakemusvaiheessa tai työhaastatteluun. Kiinnostavan työpaikan meneminen sivu suun tuntuu kurjalta, mutta siitä ei kannata lannistua.

Voit hyvin ottaa yhteyttä työnantajaan puhelimitse tai sähköpostilla myös silloin, kun rekrytointipäätös on jo tehty. Pyydä työnantajalta palautetta ja kerro, että olet kiinnostunut myös jatkossa vastaavista paikoista, mikäli heillä sellaisia aukeaa.

Palautetta pyytämällä voit jäädä mieleen potentiaalisena tulevaisuuden tekijänä tai saada kullanarvoisia vinkkejä työnhakuun.

Lue myös:

Kannattaako työnhakijan soittaa rekrytoijalle? Älä soita, ellet ota huomioon näitä asioita

Työnhakija, älä kerro kuinka motivoitunut olet – näytä se rekrytoijalle

Katso 30 hyödyllistä työhaastattelukysymystä – ja älä unohda tärkeää seikkaa

Toiveissa uusi työ? Katso helppo viikkoaikataulu, jolla teet työnhausta stressittömämpää



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Duunitori suosittelee

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 2.5.
Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Puheterapeutti & toimintaterapeutti

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 8.5.
Tiimipäällikkö, ratatiimit

Tiimipäällikkö, ratatiimit

Helsinki – Julkaistu 16.5.
Tuotannon asiantuntija

Tuotannon asiantuntija

Raasepori – Julkaistu 14.5.
Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Töihin myynnin pariin, useita paikkoja Uudellamaalla

Espoo – Julkaistu 13.5.
Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Helsinki ja 7 muuta – Julkaistu 2.5.
Projekti-insinööri

Projekti-insinööri

Raahe – Julkaistu 16.5.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.