Työnhaku

Oletko sinäkin hakenut töitä tällä tavalla? Raivohaku voi toimia, mutta asiantuntija varoittaa: ”Voi joutua ojasta allikkoon”

Oletko sinäkin hakenut töitä tällä tavalla? Raivohaku voi toimia, mutta asiantuntija varoittaa: ”Voi joutua ojasta allikkoon”
Raivohaku tarkoittaa työnhakua vihaisena tai turhautuneena nykyiseen työhönsä. Joskus se voi toimia, mutta asiantuntija kehottaa silti malttiin uutta työpaikkaa hakiessa. Kuva: Adobe Stock

Unohda hiljaiset loparit, täältä tulee raivohaku. Tämä työnhaun ilmiö on varmasti monelle tuttu. Jos nykyisessä työssä ärsyttää vähän kaikki, voi uuden etsintä tunnekuohun keskellä tuntua hyvältä idealta. Mutta onko se?

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 3.3.2023.

Pomo ärsyttää ja kohtelee epäoikeudenmukaisesti, työkaverit tekevät raivostuttavia mokia, mikään ei tunnu sujuvan töissä ilman kauheaa säätöä. Ehkä tästä pääsisi vaihtamalla työpaikkaa – ja mieluiten nyt heti!

Kuulostaako tutulta? Jokaista ärsyttää ja turhauttaa välillä töissä, ja joskus jokin tietty asia tai ongelma saattaa mennä todellakin ihon alle. Silloin saattaa eksyä Duunitorille selailemaan uusia mahdollisuuksia – ja ehkä jopa laittamaan turhautuneena hakemuksia avoimiin työpaikkoihin.

Tämä ilmiö on monelle tuttu, ja nyt sille on keksitty nimi. Raivohaku eli "rage applying" nousi esille Tiktok-somepalvelussa viime vuoden lopulla, kun eräs käyttäjä kertoi raivohakeneensa uutta työtä ja päässeensä sen ansiosta huomattavasti paremmille ansioille sekä mukavampaan työyhteisöön.

Sittemmin aiheesta ovat kirjoittaneet monet ulkomaiset mediat – esimerkiksi The Muse -sivusto – ja raivohakua on ilmiönä verrattuna viime syksynä LinkedIn-palvelussa puhuttaneisiin hiljaisiin lopareihin sekä hiljaisiin potkuihin.

”Tunnekuohussa ei kannata tehdä isoja uraa koskevia päätöksiä”

Raivohakemiseen voi johtaa yksittäinen mönkään mennyt asia tai ärsyttävä työkaveri, tai sitten siihen voi päätyä pitkään jatkuneen huonon kohtelun ja työpaikan myrkyllisen ilmapiirin vuoksi. Jos ihminen patoaa sisäänsä ärsytyksen eikä käsittele sitä, voi uuden työn hakeminen tuntua jopa hyvältä tavalta purkaa kaikki tunteet ja ratkaista ongelma.

Duunitorin rekrytointiasiantuntija ja kokenut rekrytoija Lotta Viljamaa kehottaa kuitenkin hieman jarruttamaan työnhakua, jos päällimmäinen tunnetila on raivo tai ärtymys.

”Ei kannata ainakaan pahimmassa tunnekuohussa tehdä isoja työuraa koskevia päätöksiä – mielestäni työnhaku lasketaan tällaiseksi. Kannattaa nukkua ainakin yhden yön yli ennen kuin lähtee tykittämään hakemuksia raivon vallassa”, Viljamaa naurahtaa.

Kiihtyneessä tilassa tehty työnhaku ei myöskään melko todennäköisesti ole parasta mahdollista. Silloin saattaa jopa päätyä hakemaan itselle ihan vääränlaisia työpaikkoja.

”Jos taustalla on ärsyyntyminen johonkin, mitä nykyisessä työpaikassa on tapahtunut, työnhakuun ajavat niin sanotut työntävät tekijät. Tällöin ei välttämättä tule kovin tarkasti pohdittua, mitä uudelta työltä oikeastaan etsii ja haluaa. Helposti tulee laitettua hakemuksia sinne sun tänne miettimättä, onko haettava työ sitä, mitä oikeasti haluaa tehdä”, Viljamaa kuvailee.

”Jos tällainen raivohaku johtaa työpaikan vaihtamiseen, työntekijä voi pahimmassa tapauksessa joutua ojasta allikkoon.”

Raivohaku voi johtaa kehnoon työhakemukseen

Ärsyyntyneenä kirjoitetut työhakemukset saattavat myös olla yksinkertaisesti huonoja.

”Jos määrä korvaa laadun, työhakemuksesta ei luultavasti tule kovin laadukasta, jos taustatyötä ei ehdi tai jaksa tehdä huolella. Kiihtyneessä tilassa tulee helposti hätiköityjen ratkaisujen lisäksi tehtyä myös klassisia huolimattomuusvirheitä työtä hakiessa”, Viljamaa huomauttaa.

”Parempiin tuloksiin pääsee huolella ja vähän tasaisemmassa mielentilassa tehdyllä hakemuksella.”

Rekrytointiasiantuntija Lotta Viljamaa uskoo turhautumisen voivan olla joissakin tilanteissa myös hyvä ajava voima työnhaulle ja uuden etsimiselle.

Jos raivohaku johtaisikin työhaastatteluun, voi päälle jäänyt ärtynyt mielentila muodostua jarruksi kuitenkin vielä työhaastatteluvaiheessakin.

”Jos ärtymys jatkuu haastatteluun asti, voi hakija myös tulla vahingossa puhuneeksi haastattelussa ohi suunsa nykyisestä työpaikasta. Ongelmista voi toki puhua rakentavalla tavalla, mutta nykyisen työnantajan haukkuminen työpaikkaa hakiessa ei ikinä kannata.”

Jos työ raivostuttaa, kannattaa nostaa kissa pöydälle

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos nykyinen työ turhauttaa tai siellä saa osakseen epäoikeudenmukaista kohtelua? Lotta Viljamaa kehottaa nostamaan kissan pöydälle ennen kuin ryntää työnhakuun.

”Nykyisen työn ongelmat kannattaa ottaa avoimesti esille oman tiimin tai esihenkilön kanssa. Joskus pelkkä ongelmista puhuminen voi jo helpottaa turhautumista. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa on kaikkein tehokkain keino, eli kannattaa rohkeasti miettiä, mitä muutoksia työssä pitäisi tapahtua, jotta se tuntuisi paremmalta.”

Jos on kuitenkin jo yrittänyt ratkaista nykyisessä työpaikassa olevia ongelmia ottamalla ne esille, mutta mitään muutosta ei näytä tapahtuvan, voi raivohaku olla Lotta Viljamaan mielestä hyväkin kimmoke työnhakuun.

”Silloin turhautuminen tai jopa raivostuminen olla hyvä ajava voima uuden työpaikan hakemiselle. Silti kannattaa mielestäni hakea vähemmän mutta laadukkaammin, eli mieluummin kahta työpaikkaa kunnolla kuin kymmentä geneerisellä hakemuksella.”

Mieti ennen työnhakua omat vahvuudet, ydinosaaminen ja kehittämiskohdat

Jos siis hetken hengittelyn ja pienen meditaatiohetken jälkeen yhä toivoo muutosta ja uutta työpaikkaa, on työnhaku hyvä aloittaa kaikessa rauhassa.

”Ennen työnhakuun ryhtymistä kannattaa käyttää hetki aikaa siihen, että kirkastaa itselleen oman motivaatiotekijät, ydinosaamisen, vahvuudet sekä kehittämiskohdat”, Viljamaa luetteleee.

”Ja kun löytyy kiinnostava paikka, hakemus kannattaa räätälöidä ja tuoda siinä esille niitä asioita omassa osaamisessa, jotka ovat arvokkaita juuri tälle työnantajalle.”

Työnhaussa kannattaa edetä laatu edellä määrän sijaan. Jos itselle sopivia, kiinnostavia paikkoja ei tunnu löytyvän avoimesta hausta, kehottaa Lotta Viljamaa omaan aktiivisuuteen.

”Silloin kannattaa lähestyä itseä kiinnostavia työnantajia ja valjastaa verkostot työnhaun tueksi, eli tehdä työnhakupostaus vaikka LinkedIniin.”

Lue myös:

Onko järkeä ottaa hiljaiset loparit? Laura Friman tunnisti heti itsensä hitti-ilmiöstä: ”Olen luontainen luovuttaja”

Nämä 5 asiaa ovat työnhaussa usein pielessä – hakijoilta suora palaute: ”60-vuotias ei ole kehäraakki”

Asiantuntija kumoaa harhaluulot työnhausta – laukoo suorat sanat ”hyvin suomalaisesta” ajattelusta

Näin tunteet vaikuttavat työpaikalla – lannistava tunnelma tuhoaa luovuuden



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Duunitori suosittelee

Tule lähihoitajaksi Mehiläiselle 💚

Tule lähihoitajaksi Mehiläiselle 💚

Helsinki ja 15 muuta – Julkaistu 15.4.
Ratainfran ja raideliikenteen asiantuntijoita

Ratainfran ja raideliikenteen asiantuntijoita

Helsinki ja 6 muuta – Julkaistu 12.4.
Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylä

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 2.5.
ICT spesialistiksi tai järjestelmäasiantuntijaksi koulutuksen tukemana (14 paikkaa), Uusimaa

ICT spesialistiksi tai järjestelmäasiantuntijaksi koulutuksen tukemana (14 paikkaa), Uusimaa

Espoo – Julkaistu 24.4.
Tilintarkastajia

Tilintarkastajia

Helsinki – Julkaistu 8.4.
Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Myyntiedustajia - useita paikkakuntia

Helsinki ja 7 muuta – Julkaistu 2.5.
Myyntiedustaja, Tekninen myyjä, Närpiö / Konsulent, Teknisk försäljare, Närpes

Myyntiedustaja, Tekninen myyjä, Närpiö / Konsulent, Teknisk försäljare, Närpes

Närpiö – Julkaistu 15.4.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.